Æblesmør

IMAG0467

Jeg har op til flere æbletræer i haven, og selvom at jeg elsker æbler, er der for mange til bare at spise som snack. Så jeg ledte efter gode ide’er på nettet, på hvad æblerne skulle bruges til. Jeg faldt over en opskrift på æblesmør på anneheinze.dk. Det var en super opskrift, og det bliver ikke sidste gang jeg laver det. Jeg lægger dog lige opskriften op her også.

Æblesmør 2 glas:

  • 1 kg æbler
  • 1,5 dl vand
  • 1 dl æbleeddike
  • ca. 400 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 kanelstang

Vask æblerne og fjern stilk og blomst samt evt. brune pletter. Æblerne skal endeligt beholde kernehuset og skrællen, for der sidder pektinen, der hjælper med at få æblesmørret til at stivne.
Æblerne hældes i en gryde sammen med væsken og simrer i ca. 45 minutter, eller indtil de er møre. Det afhænger af hvilken sort, du har fået fat i, og hvor modne de er. Nogle æbler koger ud på under 20 minutter, mens andre skal have næsten en time.
Hæld æblegrøden gennem en sigte, så du får kerner, kernehus og skræl siet fra.
Den fine æblepuré tilsættes nu sukker og krydderier og simrer i ca. 1½ time. Du kan sagtens lade æblesmørret simre endnu længere. Det kan blive næsten helt sort og meget koncentreret, eller du kan stoppe, når det er kastanjefarvet og lidt mere lindt.
Tjek om æblesmørret er færdigt: Når du hælder en skefuld på en tallerken og trækker bagsiden af en ske igennem massen, må den ikke flyde sammen.
Hæld æblesmørret på skoldede glas og nyd din indsats. Du kan evt. skylle glassene i Atamon eller med lidt spiritus, fx æblebrændevinen Calvados. Æblesmørret kan gemmes længe, fordi sukkerindholdet er højt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.