Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Karbonade med ærter og gulerødder
Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Vi har lige besøgt nogle af vores rigtig gode venner, der bor i San Fransisco og dansk mad er ikke noget de får så ofte, så da vi fik lov at bo hos dem, ville jeg gerne lave klassisk dansk mad til dem.

Så ud over frikadeller til deres madpakke, lavede jeg karbonader med stuvede ærter og gulerødder.

Min mand er også ret vild med denne danske ret, og efter at have spist amerikansk mad i en måned, var han helt med på at vi skulle have god dansk mad.

Jeg vælger at panerer mine karbonader to gange, det er for at holde på saften i kødet, og vi kan godt lide de bliver lidt mere sprøde, men det er ikke noget der er et must, én gang kan I sagtens nøjes med, hvis panering ikke lige er jer.

Karbonader med stuvede ærter og gulerødder til 4 personer:

  • 400 g hakket svinekød
  • 1 æg
  • 2 spsk vand/mælk
  • 2 spsk mel
  • 2 dl. rasp
  • ½ tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 50 g smør

Stuvede ærter og gulerødder:

  • 500 g frosne ærter og gulerødder
  • 50 gr. smør
  • 50 gr. mel
  • 1/2 l. mælk
  • evt. kartoffelvandsvand
  • salt/peber
  • 1 dl. hakket kruspersille

Tilbehør:

  • 1 kg kartofler

Skræl kartoflerne og sæt dem over og koge.

Form kødet til 4 karbonader. Pisk æg og vand eller mælk sammen i en dyb tallerken. Kom melet i en tallerken. Bland rasp, salt og peber i en anden dyb tallerken.

Vend karbonaderne i melet og derefter i ægget. Vend så karbonaden i raspen. Dyp karbonaden en ekstra gang i ægget og vend igen i raspen.
Så får karbonaden et ekstra lag rasp, som er med til at holde på saften.

Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en pande.
Steg karbonaderne ved jævn varme i ca. 5 min. Tilsæt resten af smørret og lad det smelte. Vend så karbonaderne og steg dem ved jævn varme i ca. 5 min. på den anden side. Saften der kommer ud af karbonaderne skal være klart.

Kom de frosne ærter og gulerødder i en gryde med vand og giv dem et kort opkog. (Dette kan evt. gøres i en skål i mikroovnen. Alt afhængig af hvilken mikroovn du har, vil jeg sige 5-8 min.)
Dræn dem for væden i et dørslag.

Lav en opbagt sovs. Det gøres ved at smelte smørret ved middelvarme i en gryde. Drys melet i og pisk blandingen sammen. Hæld lidt mælk i mens der piskes. Når jævningen er tyknet hældes mere mælk i, og evt. noget af kartoffelvandet, indtil sovsen har den ønskede tykkelse. Jeg lader gerne sovsen være lidt for tyk, da der kommer lidt væde fra grøntsagerne, når de tilsættes. Tilsæt salt og peber og kog saucen ca. 5 min.

Tilsæt de drænede ærter og gulerødder og kog sovsen op under omrøring ca. 2 min. Tilsæt persille og salt og peber. Smag sovsen til.

Server de varme karbonader sammen med de stuvede ærter og gulerødder, kartofler og denne vintersalat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *