Svensk mandelkage

Svensk Mandeltærte
Svensk Mandeltærte1

Lige siden jeg arbejdede i Sallings delikatesse hvor vi solgte denne svenske mandelkage, har jeg haft lyst til selv at prøve at lave den. Nu har jeg fundet en opskrift, hvor jeg synes smagen rammer ret godt med den købte jeg var så vild med.

Den minder lidt om den man kan købe i frysedisken med daim, men før daim blev et kæmpe hit i alt, var dette den originale mandelkage.

Opskriften har jeg fundet på en tysk blog og hun har en rigtig god video hvor hun laver kagen. Så skulle du få lyst til at se hvordan man gør, kan jeg anbefale at kigge her.

Jeg bruger gerne denne kage som en dessert, da den passer rigtig godt som afslutningen på et godt måltid. Men passer sikkert også rigtig godt til et lækkert kage- og kaffebord.

Der skal bruges de fine mandelflager i opskriften, men jeg kunne kun finde mandelsplitter i mit supermarked, og synes kagen blev flot, så brug hvad du kan få fat i.

Svensk mandelkage 10-12 personer:

2 bunde:

  • 5 æggehvider
  • 1 knivspids salt
  • 120 g sukker
  • 200 g mandelmel

Mandelcreme:

  • 200 g fløde
  • 5 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 2 spsk mandellikør
  • Evt. et par dråber mandelessens
  • 150 g blødt smør

Dekoration:

  • 100 g mandelflager, ristede

De nævnte mængder er til en rund form x 2 med en diameter på 24 cm.

Pisk æggehviderne med saltet, indtil de er stive.
Tilsæt sukkeret langsomt og pisk indtil sukkeret er opløst.
Vend forsigtigt mandelmelet i med en dejskraber, for ikke at slå luften ud af æggehviderne.

Hæld dejen i en sprøjtepose med en stor tyl. Forbered 2 ark bagepapir. Tegn en 24 cm diameter cirkel på bagsiden med en blyant.
Vend bagningspapiret, så dejen ikke rører blyantstregen.
Kom bagepapiret på to bageplader.

Sprøjt dej ud i begge cirkler. Glat dejen ud med en paletkniv så bundene er jævne. Bag begge bunde samtidigt ved 175 grader, normal ovn i ca. 20-25 minutter.

Bundene skal ikke blive alt for mørke og skal føles bløde ved et tryk. De må endelig ikke blive for hårde og tørre. Fjern dem fra ovnen og lad dem køle af.

I mellemtiden forberedes cremen. Bland fløde med sukker og mandellikør i en gryde.

Varm op over middelvarme og rør til sukkeret er opløst. Tilsæt æggeblommer og rør grundigt.
Varm nu op, mens du rører i cremen hele tiden indtil cremen tykner. Dette kan tage 5-10 minutter.

Lad cremen koge kort og fjern den så fra varmen. Kom cremen over i en skål og dæk cremen til med film. Sørg for filmen kommes helt ned på selve cremen. Der er for at undgå at der kommer skind på cremen.

Lad cremen stå og afkøle til stuetemperatur.

Pisk det bløde smør indtil det er luftigt og cremet. Rør cremen i smørret, en spiseskefuld ad gangen, indtil det hele er blandet godt sammen.

Hvis du ikke synes mandellikøren har givet nok smag, kan du evt. smage cremen til med et par dråber mandelessens.

Brug en kageform på 24 cm i diameter og skær kanterne af bundene, så du har to flotte ens bunde. På den måde får du også de hårde kanter væk, og kagen bliver pænt jævn. Spis kanterne som lille snack. 🙂

Sæt den ene bund på et kagefad og spred halvdelen af cremen ud på bunden. Læg den anden bund ovenpå og smør resten af cremen ud over toppen og siderne, så hele kagen er dækket.

Sæt kagen på køl i mindst 30 minutter.

I mellemtiden ristes mandelflagerne i en stegepande uden fedt og køles derefter af.

Pynt kagen med de ristede mandelflager og server straks, eller stil overdækket i køleskabet til senere. Kan holde sig i op til 3 dage i køleskabet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *