Amerikansk æbletærte

Amerikansk æbletærte
Amerikansk æbletærte

Jeg havde en masse skønne æbler i skiver i min fryser. Og jeg er meget glad for amerikanske pies. Så prøvede en ny opskrift på en æbletærte, hvor du laver en sovs som kommes omkring æblerne. Det blev superlækkert.

Jeg vil klart lave den med friske æbler næste gang, for at se om de danner mere eller mindre væske end de frosne. Men tærten blev rigtig god. Bare husk at en amerikansk pie skal stå i noget tid, for at sætte sig. Det er også med til at du får pænere stykker når du skærer den ud.

Amerikansk æbletærte 1 stk.:

Dejen:

  • 315 g mel
  • ½ spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 225 g koldt smør i tern
  • 7-8 spsk. isvand

Fyldet:

  • 1 kg æbler, skrællet og skåret i tynde både.
  • 1 ½ tsk. kanel
  • 120 g smør
  • 25 g mel
  • 60 ml. vand
  • 200 g sukker
  • 1 æg

Dejen:

Kom mel, sukker og salt i en foodprocessor og kør et par gange for at blande dem godt sammen.

Kom det kolde smør i tern ned i foodprocessoren og kør til det ligner sand. Der må gerne være ærtestore stykker smør i dejen.

Tilsæt isvandet og kør til der begynder at dannes fugtige klumper eller små dej kugler. Pres dejen sammen til en sammenhængende dej med fingrene. Del dejen i to, lav kugler og flad dem lidt ud. Du må endelig ikke arbejde for meget med dejen. Kom film om og kom dem i køleskabet i minimum 1 time.

Fyldet:

Smelt smørret i en gryde ved middel varme. Pisk 3 spsk. mel i og lad det simre i 1 minut under konstant piskning. Pisk vand og sukker i og bring det i kog. Reducer varmen og lad det fortsætte med at simre i 3 minutter, pisk ofte og tag det derefter af varmen.

Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær dem i tynde skiver og kom dem op i en stor skål. Drys kanel ud over og vend det godt rundt, så æblebådene alle har fået kanel. Hæld sovsen ud over æblebådene og vend det hele rundt, så der er sovs rundt om alle æblerne.

Drys dit bord med mel og tag den ene dejkugle og rul den ud til en cirkel stor nok til at dække dit tærtefad. (Dit tærtefad skal have høje kanter). Kom dejen i tærtefadet og hæld æbleblandingen ned i. Pas på ikke at få fyld på kanterne, da det vil gøre det svære at få låget til at sidde fast.

Rul den anden dej kugle ud og skær 10 lige brede strimler med en pizzaskærer. Fordel dejen som et gittermønster over tærten. Se video i den originale amerikanske opskrift.

Skær noget af den overskydende dej væk og fold resten ind under låget. Lav gerne en pæn kant med fingrene.

Pensl med sammenpisket æg og drys med lidt sukker.

Kom tærten i en 220 grader varm ovn i 15 minutter. Skrue ned til 175 grader og giv æbletærten 45 minutter mere. Lad tærten køle af i minimum 1 time før servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *